Nieuws

Presentatie boek Angst en schoonheid van Bas Heijne

AngstenschoonheidOp woensdag 25 september wordt in De Rode Hoed in Amsterdam het boek Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen van Bas Heijne gepresenteerd. Ook zal daar de eerste vertoning plaatsvinden van Louis Couperus, niet te stillen onrust, de documentaire die regisseur Jan Louter samen met Bas Heijne over Couperus maakte.

Volgens Bas Heijne is Louis Couperus de grootste romancier die Nederland gekend heeft. Heijne haalt in zijn essay Couperus naar deze tijd en laat zien dat de levensvragen die hij zich stelde nog altijd ónze vragen zijn: ‘Hoe kan een mens zichzelf overeind houden in een wereld waarin alles vergankelijk is, waarin de mens die zich ontworstelt aan de benepenheid van zijn eigen kleine wereld niet automatisch een rijker, zinniger leven wacht, maar misschien juist de wanhoop van de totale leegte?’ Heijne dringt door tot de kern van het werk van Couperus. Zijn boek is ook een persoonlijke confrontatie met een schrijver die hem meer over zichzelf heeft geleerd dan welke denker ook.

Op athenaeum.nl staat een voorpublicatie van Heijnes essay.

Bas Heijne wordt na de première van de documentaire geïnterviewd door schrijver Joost de Vries over zijn nieuwe boek. Het eerste exemplaar wordt daarna door de auteur aangeboden aan acteur, fotograaf en Couperusliefhebber Thom Hoffman.

In de documentaire die Bas Heijne samen met regisseur Jan Louter maakte, gaat hij op zoek naar de wortels van de romans De stille krachtDe boeken der kleine zielen en de verhalen waarin Orlando voorkomt. Heijne reist door het werkelijke en imaginaire landschap van Couperus’ leven en werk, waardoor heden en verleden zich spiegelen en de schrijver het gezicht terugkrijgt dat voor het grote publiek in ruim een eeuw vervaagd is. Door deze aanpak zal de kijker tegelijkertijd merken hoe actueel een aantal van Couperus’ romans nog altijd is. In abstracte zin is de film bedoeld als een ode aan de literatuur.

De documentaire wordt op 1 oktober uitgezonden door de NTR in ‘Het uur van de wolf’. Hieronder ziet u een ‘teaser’ van de documentaire.

De toegang bedraagt 10 euro (CJP/studenten/ Stadspas/65+: 9 euro). Het programma in de Oosterhuiszaal begint om 20.00 uur; het café is open vanaf 19.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via de website van De Rode Hoed.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Eén reactie op “Presentatie boek Angst en schoonheid van Bas Heijne”

 1. Beste Bas,
  mijn reactie gaat niet over Couperus maar over je column in de NRC van afgelopen zaterdag 9 nov. (ik zit niet op twitter of facebook, vandaar deze weg).
  Het voorbeeld dat je aanhaalt is de bibliotheek van het Tropeninstituut. Het zit je terecht hoog. Maar het heeft volgens mij te maken met iets anders dan dat wat je in de rest van je stuk aan de orde stelt: het ‘artistieke kapitalisme’. Bij de bibliotheek die bijna in de papierversnipperaar terecht kwam gaat het, denk ik, om het fenomeen dat door Barrico beschreven werd in zijn boek ‘De barbaren’, ook door jou besproken, een poos geleden. Hij ziet de nieuwe generatie als vissen met kieuwen, die horizontaal ‘surfen’, voornamelijk op internet.
  Ik las dat boek gefascineerd, maar Een ding begrijp ik niet in zijn betoog: hoe kan dat horizontale gesurf waarde houden als de mensen die de diepte peilen afgedaan hebben, mensen die ‘ouderwets’ in bibliotheken zitten te spitten? Als dergelijk onderzoek wordt afgeknepen, dan heeft op den duur de informatie op internet toch ook geen enkele waarde meer? Volgens mij hoort het opdoeken van bibliotheken (Tropeninstituut) of het halveren daarvan (de OBA) bij deze tendens, en niet bij het artistieke kapitalisme of het toekennen van subsidie aan wat zich al bewezen heeft, hoe erg dat allemaal ook is. Het zou fijn zijn als je eens uitgebreider hierop in zou willen gaan!!
  Hartelijke groet van Katja Reichenfeld.

  Geplaatst door Katja Reichenfeld | 13 november 2013, 11:41

Plaats een reactie

Nieuwsarchief