De binocle

Sjoerd Didden overleden

Couperuspop-kleinOp 14 maart is Sjoerd Didden overleden. Hij werd slechts 54 jaar.

Didden was de maker van het kunststoffen beeld in het Louis Couperus Museum. Het initiatief tot het vervaardigen van deze pop van Louis Couperus kwam van Juuf van Ballegoyen de Jong, de eerste conservator van het museum. Zodra het idee er was telefoneerden wij met het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds  in Amsterdam om te vragen of daar misschien al een dergelijk beeld stond. Het antwoord was negatief.

Enige tijd later zag ik een voorstelling van Drie grote vrouwen van Edward Albee, met mijn tante Ellen Vogel in de hoofdrol. Na de pauze betrad zij het toneel, begaf zich naar een groot bed en boog zich over haar evenbeeld, dat daar dood onder de lakens lag. De gelijkenis was dusdanig groot dat ik mijn tante vroeg wie dat beeld had gemaakt. Het bleek dat Sjoerd Didden toentertijd veel ‘lijken’ vervaardigde voor de Nederlandse film en televisie. Een bezoek aan zijn Rotterdamse atelier bevestigde dit. Her en der lagen daar afgehakte ledematen en losse hoofden op tafels. ‘Mijn kinderen hebben moeite vriendjes mee naar huis te nemen,’ gaf Didden toe.

Op 10 juni 1996 was de kunststoffen beeltenis van Louis Couperus een feit. De pop is sindsdien duizenden keren gefotografeerd door onze museumbezoekers. Het is treurig dat de maker ervan zo jong gestorven is.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Foto van de dag

penningmeestergezocht.png

Intussen op Twitter