Nieuws

Stichting Couperushuis gooit handdoek in de ring

De Stichting Couperushuis Surinamestraat wordt opgeheven. De stichting was in 2008 op initiatief van econoom Arnold Heertje in het leven geroepen om het voormalige woonhuis van Louis Couperus in Den Haag voor het publiek te behouden. Eén van haar plannen was om op de begane grond van het pand het Louis Couperus Museum te huisvesten. Maar alle scenario’s om het gemeentelijk monument, dat sinds 2006 te koop staat, al dan niet gedeeltelijk te verwerven, te restaureren en open te stellen voor het publiek bleken uiteindelijk onhaalbaar.

Zowel het Haagse gemeentebestuur als de rijksoverheid weigerde van meet af aan financiële steun aan het project te verlenen. Daarna zocht de stichting contact met commerciële en particuliere investeerders, die aanvankelijk enthousiast reageerden en serieuze interesse toonden. Maar de kredietcrisis en het daaruit volgende zwakke economische klimaat gooiden alsnog roet in het eten.

Het huis aan de Surinamestraat nummer 20, waarin de afgelopen decennia de Egyptische ambassade gehuisvest was, werd in 1883 gebouwd in opdracht van John Ricus Couperus, de vader van de auteur. In 1884 ging de familie Couperus erin wonen. Zoon Louis beleefde daar zijn geboorte als romanschrijver. Hij schreef daar zijn debuutroman Eline Vere, die in 1888 eerst als feuilleton in het Haagse dagblad Het Vaderland verscheen. Het pand verkeert gedeeltelijk nog in de originele staat, maar behoeft nodig restauratie. De vraagprijs is 2,9 miljoen euro.

Van het bedrag dat donateurs hebben bijeengebracht wil de stichting een gedenkplaat laten plaatsen op de gevel van het huis. Hiervoor moet nog toestemming worden gevraagd aan de gemeente en de huidige eigenaar.

Toevoeging 16 april: Arnold Heertje laat aan de Volkskrant weten de hoop niet op te geven. ‘Ik ga de komende maanden, samen met Caroline de Westenholz, voorzitter van het Haagse Couperus Museum, in gesprek met verschillende partijen. Via publieke en private instellingen hoop ik toch de financiering rond te krijgen. Het initiatief wordt immers breed gedragen, het is vooral een kwestie van het geld de goede kant op te dirigeren’, aldus Heertje.

Zie ook het uitgebreide artikel op rond1900.nl.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief