Nieuws

Symposium ‘De taal van Couperus’

Een opmerkelijk aspect van Couperus’ schrijverschap is zijn bijzondere, heel eigenzinnige taalgebruik. Iemand die weleens een boek van Couperus heeft gelezen, zal een willekeurige passage van zijn hand uit duizenden herkennen. Maar wat maakt zijn taal nu zo speciaal? Wat zijn nu precies de kenmerken van zijn stijl? En hoe is een typische Couperuszin opgebouwd? Specialisten op verschillende terreinen proberen vanuit diverse invalshoeken op deze vragen een antwoord te vinden tijdens een symposium dat geheel is gewijd aan de taal van Louis Couperus.

Dit symposium, georganiseerd door het Louis Couperus Genootschap in het kader van 150 jaar Louis Couperus, vindt plaats op donderdag 23 mei 2013 in de aula van de Haagse Hogeschool. Lezingen van Marc van Oostendorp, Wim van Anrooij, Erik Löffler en Gé Vaartjes worden gelardeerd met voordrachten uit verschillende vertalingen van Couperus’ werk. Bijzonder is een voordracht van een passage uit De stille kracht in gebarentaal.

Couperus’ taal wordt door sommige — vooral jonge — lezers als moeilijk beschouwd. Daarom biedt het symposium ook gelegenheid tot de discussie over de wenselijkheid van hertaling van zijn werk. Inbreng van de zaal wordt hierbij zeer op prijs gesteld.

De dag wordt besloten met de uitreiking van de Louis Couperus scriptieprijs door Mary Kemperink.

Zie hier voor een volledige programmabeschrijving.

Als u het symposium wilt bijwonen, dan kunt u zich aanmelden via symposium@louiscouperus.nl. U krijgt een factuur toegezonden. De entreeprijs bedraagt 25,00 euro, inclusief koffie, thee, lunch en korting op de congresbundel. Donateurs van het Genootschap, Amices van Louis Couperus Museum en leden van Siegenbeek betalen een gereduceerd tarief van 20,00 euro. Studenten krijgen toegang tegen betaling van 15.00 euro. Studenten van de Haagse Hogeschool kunnen het symposium gratis bijwonen (exclusief catering).

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief