Nieuws

Tentoonstelling: Couperus en de dood

Er wordt behoorlijk wat doodgegaan in het werk van Louis Couperus, al dan niet door moord of zelfmoord.  Een paar markante voorbeelden: De boeken der kleine zielen eindigt met de dood van de oude mevrouw Van Lowe, terwijl eerder in het verhaal ritmeester Gerrit van Lowe zichzelf een kogel door het hoofd jaagt. Zijn vriendin, de courtisane Pauline, verdrinkt zich. Het slotakkoord van Couperus’ debuutroman Eline Vere is de onopzettelijke zelfmoord van de titelheldin, terwijl in zijn volgende roman Noodlot zelfs een dubbele zelfmoord te betreuren valt. Keizer Oscar, de hoofdpersoon uit de koningsroman Majesteit, wordt doodgeschoten door een anarchist. De oude heer Takma en mevrouw Derckx, de twee protagonisten in Van oude mensen, de dingen, die voorbij gaan… hebben in het grijs verleden een passiemoord gepleegd op de echtgenoot van de oude vrouw. De decadente Romeinse keizer Heliogabalus uit De berg van licht droomt van een dood in schoonheid, maar wordt, na eerst gruwelijk verminkt te zijn, in de Tiber gesmeten.

De auteur zelf werd in 1923 gecremeerd. Tegenwoordig een normaal alternatief voor een begrafenis, maar dat was toen wel anders. Zo werden er zelfs kamervragen gesteld over de aanwezigheid van een hoge ambtenaar bij de plechtigheid. Wellicht heeft Couperus voor crematie gekozen, omdat zijn geliefde Romeinen al gewoon waren hun doden te verbranden. Opgravingen in Pompeii, die vanaf 1860 een hoge vlucht namen, boden voor het eerst een blik in de Romeinse columbaria, ondergrondse kamers met nissen voor asurnen. De as van de auteur is begraven op het Haagse kerkhof Oud Eik en Duinen, waar zich tevens een grafmonument voor de schrijver bevindt.

In de tentoonstelling ‘Van lugubere miasma’s tot ‘omkomen in pracht. Beelden van dood en sterven bij Louis Couperus ‘ visualiseert en analyseert het Louis Couperus Museum allerlei aspecten van de dood, van en bij Couperus en anderen, in de context van literatuur, kunst en cultuur van rond 1900. Dit gebeurt aan de hand van schilderijen, prenten en illustraties uit onder andere het Haags Gemeentearchief en het Haags Historisch Museum, artefacten uit uitvaartmuseum Tot zover en rouwkleding uit het kostuumatelier van Het Nationale Toneel.

De tentoonstelling is te zien vanaf 14 november 2011 tot en met 27 mei 2012. Meer informatie is te vinden op de website van het Louis Couperus Museum.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief