Nieuws

Tentoonstelling ‘Couperus en de Oudheid’

Ter gelegenheid van 150 jaar Couperus is vanaf vrijdag 8 maart tot en met 25 augustus in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de tentoonstelling ‘Couperus en de Oudheid’ te zien. De expositie combineert de vroege uitgaven van Couperus’ romans met archeologische voorwerpen uit de klassieke en Egyptische collectie van het museum. Kunstenares Elisa Pesapane liet zich door deze combinatie inspireren en maakte potloodtekeningen bij de expositie.

Louis Couperus voelde zich enorm thuis in de wereld der klassieken. Jarenlang woonde hij in Rome en Florence en voelde zich naar eigen zeggen een ‘gereïncarneerde Romein uit de keizertijd’. Hij schreef tientallen romans en verhalen die zich afspelen in die periode, zoals De berg van licht, De komedianten en Iskander.

Dit deel van Couperus’ oeuvre speelt de hoofdrol in de tentoonstelling. Waar mogelijk worden de eerste drukken van Couperus’ boeken getoond, tezamen met enkele treffende citaten. Bij de romans selecteerde het museum toepasselijke objecten uit de eigen klassieke en oud-Egyptische collectie, zoals een marmeren Dionysos-beeld.

Kunstenares Elisa Pesapane maakte in opdracht van het museum potloodtekeningen bij elk boek; op de tekeningen is steeds Couperus te zien met een aan die titel gerelateerd voorwerp of oudheidkundig thema. Deze unieke tekeningen zijn te koop via de museumwinkel.

Het Rijksmuseum van Oudheden is de hele week, behalve op maandag, geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief