Nieuws

Tentoonstelling ‘Louis Couperus en Isaac Israels’

Deze zomer wordt in de residentie het project Isaac Israels in Den Haag georganiseerd. In vier Haagse musea komen exposities met het Haagse werk van de vermaarde impressionist. Dit zijn het Haags Historisch Museum, het Panorama Mesdag, het Muzee Scheveningen en natuurlijk het Louis Couperus Museum. Het Haagse Gemeentearchief toont historische foto’s van het Den Haag rond 1900.

Isaac Israels (1865-1934) leerde het vak van zijn vader, de schilder Jozef Israels (1824-1911). Als jongen woonde hij samen met zijn ouders en zijn zusje aan de Haagse Koninginnegracht, tegenover de dierentuin. Hier schilderde hij zijn eerste doeken met veelal militaire onderwerpen, maar hij was ook gefascineerd door dansers uit Nederlands-Indië. Na een korte opleiding aan de Haagse Academie vertok Isaac naar Amsterdam. Vandaar reisde hij verder naar Parijs, Londen en Zwitserland. In 1923 vestigde de kunstenaar zich weer in het huis aan de Koninginnegracht, waar zijn zogenaamde tweede Haagse periode begint. Hij zou er blijven wonen tot aan zijn dood.

De tijdgenoten Isaac Israels en Louis Couperus riepen, ieder in zijn eigen metier en op eigen wijze, een indringend beeld op van het Den Haag rond 1900. Zowel Israels als Couperus portretteerde bijvoorbeeld de officieren die zo typerend waren voor het stadsbeeld van die tijd. Beiden waren bovendien gefascineerd door het  fleurige en exotische leven in Nederlands-Indië, dat ook in Den Haag, ‘de weduwe van Indië’, nadrukkelijk aanwezig was. Ook schilderde Israels veel portretten van mensen die ook een rol speelden in het werk of leven van Louis Couperus. Al deze aspecten komen aan bod in de tentoonstelling in het Louis Couperus Museum, die te zien is van 1 juni tot 4 november 2012.

Tegelijkertijd toont het Haags Historisch Museum circa 55 werken van Israels met het Haagse stads- en uitgaansleven als onderwerp. Muzee Scheveningen richt zich op het mondaine Scheveningen uit die tijd door de ogen van Israels, terwijl Panorama Mesdag de beroemde vrouwenportretten van Israels centraal stelt. In het Haags Informatie Centrum in het Atrium van het stadhuis laat het Haags Gemeentearchief foto’s, prenten en tekeningen van de schilder en zijn omgeving zien.

Ter gelegenheid van de manifestatie verschijnt bij uitgeverij Toth het boek Isaac Israels in Den Haag van Willemien de Vlieger-Mol, initiatiefneemster van genoemde tentoonstelling in het Couperus Museum.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Eén reactie op “Tentoonstelling ‘Louis Couperus en Isaac Israels’”

 1. Geachte couperusliefheb(ste)(b)er,
  Prima initiatieven hier ter stede!
  Hoe komt t toch dat C. Zo weinig emotie bij ons Hagenaars los kan maken?
  Hoe anders is t bij onze zuiderburen als t gaat om de literaire geschiedenis!
  Toch veel lof voorde initiatiefnemers mijnerzijds.
  Hoogachtend,
  W. Verboom

  Geplaatst door Wilverboom | 10 augustus 2012, 13:52

Plaats een reactie

Nieuwsarchief