Nieuws

Tentoonstelling: Psyche en Fidessa. De sprookjes van Louis Couperus

Vanaf 24 mei is in het Louis Couperus Museum een nieuwe tentoonstelling te zien: ‘Psyche en Fidessa. De sprookjes van Louis Couperus.’ De expositie duurt tot en met 2 november 2014.

In 1917 maakte tekenleraar Bernard Reith (1894-1974) uit eigen beweging een serie tekeningen van het sprookje Psyche (1898), in pen en Oostindische inkt. Couperus kreeg deze tekeningen onder ogen en beoordeelde ze als ‘bizonder mooi’. Het jaar daarop maakte Reith ook illustraties voor Fidessa (1899). Couperus’ uitgever L.J. Veen kocht het werk met de bedoeling ze na de Eerste Wereldoorlog te publiceren, maar Veen overleed in 1919. Het duurde nog tot 1927 voordat er een uitgave van Psyche verscheen met een aantal van de genoemde illustraties. De tekeningen voor Fidessa zijn nooit gepubliceerd.

Twee nazaten van de kunstenaar brengen in juni een bibliofiele editie van de sprookjes uit, waarin ook de tekeningen zijn opgenomen die niet eerder gepubliceerd zijn. Via voorintekening kunt u de uitgave bestellen voor 37,50 euro, inclusief verzendkosten. Na verschijning kost het boek 45 euro.

De tekeningen van Bernard Reith zijn door uitgeverij Veen geschonken aan het Rijksmuseum, waar ze sindsdien bewaard worden. Een aantal van de illustraties voor Psyche en Fidessa wordt in het Louis Couperus Museum voor het eerst tentoongesteld. De tekeningen worden geplaatst in de context van het symbolisme, de heersende kunststroming in de jaren 1890. Ook zijn er op de expositie verschillende drukken en vertalingen van Psyche en Fidessa en andere afbeeldingen en illustraties van de sprookjes te zien.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief