Nieuws

Tentoonstelling ‘Toen ik een kleine jongen was…’

Ook het Louis Couperus Museum roert zich in het aanstaande Couperusjaar. Vanaf juni 2013 biedt het museum aan de Javastraat in Den Haag een culturele dwarsdoorsnede van het jaar 1913, het jaar waarin Louis Couperus zijn vijftigste verjaardag vierde. Maar eerst is er aandacht voor de het allereerste begin van het leven van Couperus. De tentoonstelling ‘”Toen ik een kleine jongen was…” De prille jeugd van Louis Couperus in het Den Haag van rond 1863’ wordt op 11 november  geopend door acteur Thom Hoffman, die op dit moment furore maakt als Henri van der Welcke in de toneelbewerking van De boeken der kleine zielen.

De expositie belicht de volgende drie aspecten:

De stad Den Haag in de jaren 1869
Wat gebeurde er in Den Haag in deze periode? En wat speelde er binnen de familie Couperus? Vanaf 1860 werden het Willemspark en de Archipelbuurt aangelegd, de wijken waar de familie woonde en waar Couperus zoveel personages uit zijn boeken liet ronddwalen. Zijn oom George Couperus was nauw betrokken bij de oprichting van het monument op Plein 1813. Een portret van hem, uit privébezit, alsmede een maquette van dit monument zullen op de tentoonstelling te zien zijn.

De achtergrond van de families Couperus, Reijnst en Baud
Louis Couperus kwam uit een illustere familie. Aan alle kanten werd hij omringd door hoge ambtenaren uit het ‘BB’, het Binnenlands Bestuur, dat wilde zeggen: het koloniale bewind van Nederlands-Indië. Zijn grootvader van moeders kant, Johan Cornelis Reijnst (1798-1871), was zelfs plaatsvervangend gouverneur-generaal van de kolonie geweest. Op de tentoonstelling maken we kennis met deze mensen, hoe ze eruit zagen, en waar ze woonden.

Papa Couperus
Het museum zet ook voor het eerst Couperus’ vader, John Ricus Couperus (1816-1902), in de schijnwerpers. In 1863 was hij inmiddels gepensioneerd raadsheer van het Hooggerechtshof en lid van het Hoog Militair Gerechtshof van Nederlands-Indië. Hij was een muzisch man, die zijn jongste zoontje Louis op een speelse wijze Latijn en Engels leerde. John Ricus componeerde ook graag, ter gelegenheid van een verjaardag, of simpelweg als de griep rondwaarde. Zo zijn er onder andere een Rêverie d’un Grandpère en een Influenza Walse van zijn hand bewaard gebleven. Het museum probeert een concertje te organiseren met composities van ‘papa’ Couperus.

De tentoonstelling is vanaf 11 november te zien tot en met 2 juni 2013. Meer informatie op de website van het Louis Couperus Museum.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief