De binocle

Trendsetter

In oktober 2011 verscheen een publicatie van de hand van architectuurhistoricus Herman van Bergeijk onder de titel: Berlage en Nederlands-Indië. Een innerlijke drang naar het schoone land (Uitgeverij 010, Rotterdam, 24,50 euro). Het boek behandelt Berlages reis in 1923 naar de Gordel van Smaragd, soms in vergelijking met die van Couperus van twee jaar daarvoor.

Het gaat dus om dezelfde materie als in de vorige tentoonstelling in het Louis Couperus Museum: ‘Inspiratie uit Nederlands-Indië. Louis Couperus, Isaac Israëls en H.P. Berlage’. Sterker nog, deze expositie wordt er zelfs in genoemd, in een voetnoot op pagina 16, waarbij ook de reis van Isaac Israëls ter sprake komt.

Het is niet de eerste keer dat Het Louis Couperus Museum een onderwerp aanvat dat later aandacht krijgt in een publicatie elders. Wij denken slechts aan de dubbelexpositie over Antoon van Welie in de zomer van 2003, op initiatief van het museum georganiseerd in samenwerking met Museum Mesdag, die leidde tot de eerste grote overzichtstentoonstelling sinds de dood van deze totaal vergeten portretschilder in het Nijmeegse museum Het Valkhof vier jaar later; toen verscheen ook het boek Antoon van Welie (1866-1956). De laatste decadente schilder, van de hand van Karin van Lieverloo en Pieter Roelofs (Zwolle, 2007). Of denk aan de tentoonstelling over Kunstzaal Kleykamp in de zomer van 2004, met het bijbehorende boekje van Ilja de Rijk, die voorafgingen aan de publicatie van Kleykamp. De geschiedenis van een kunsthandel ca. 1900-1968, onder redactie van Freek Heijbroek, over de bekende Haagse kunsthandel (in 2008).

Het is duidelijk: het Louis Couperus Museum is een trendsetter. Blijf ons volgen…

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Foto van de dag

Frédéric Bastet en Albert Vogel

Intussen op Twitter