Nieuws

Verschenen: Couperus Cahier X

In de oudheid is veel en vaak zeer negatief geschreven over keizer Heliogabalus, hoofdpersoon uit Couperus’ driedelige roman De berg van licht (1905-6). In de Historia Augusta, een geschiedschrijving uit de vierde eeuw, wordt Heliogabalus uitgemaakt voor ‘niet alleen de laagste van alle tweevoeters, maar zelfs van alle viervoeters’. De schrijver meent zelfs dat de keizer in schande en weelde tirannen als Nero, Vitellius en Commodus is voorbijgestreefd.

In de tiende aflevering uit de serie Couperus Cahiers vraagt Martijn Icks zich af of Heliogabalus werkelijk zo door– en doorslecht was als de Historia Augusta en andere antieke bronnen ons willen doen geloven. Hoe kwam de keizer aan die inktzwarte reputatie? En waarom was Couperus er zo op gebrand om hem in een positiever dag licht te stellen? In Heliogabalus: geschiedenis, droom en nachtmerrie probeert de auteur het leven van de keizer zo objectief mogelijk te reconstrueren aan de hand van geschriften van de geschiedschrijvers, aangevuld met andere bronnen, zoals inscripties en munten. Daarnaast staat hij stil bij de wijze waarop Couperus het literaire materiaal uit de oudheid heeft gebruikt om zijn eigen verhaal over de legendarische keizer uit te werken.

Heliogabalus: geschiedenis, droom en nachtmerrie. Historische achtergronden bij De berg van licht is een uitgave van het Louis Couperus Genootschap en kost 12,50 euro, inclusief verzendkosten. Lees hier hoe het Cahier kunt bestellen.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief