Nieuws

Verwante zielen. De vriendschap tussen Pier Pander en Louis Couperus

Het zijn op het eerste gezicht twee totaal verschillende persoonlijkheden: de dandy Louis Couperus en de bescheiden beeldhouwer Pier Pander. Toch vonden zij elkaar in een gezamenlijke visie op de kunst en de kunstenaar. Het bezoek dat Couperus in 1895 aan Pander bracht in Rome was het begin van een levenslange vriendschap. De auteur raakte in vervoering bij het zien van een bijna voltooid meisjesnaakt in Panders atelier: het beeld Alba (ook wel Uchtend genoemd).

Dit beeld is het eerste van een groep van vijf beelden, personificaties van ZielGevoel (Aandoening), GedachteMoed en Kracht, die Pander voor zijn tempel vervaardigde. Couperus droeg de sonnettenreeks, in 1903 gepubliceerd in het literaire tijdschrift Groot Nederland, op aan de beeldhouwer. Terwijl Pander in Rome aan zijn beeldengroep werkte, schreef Couperus in Den Haag en Parijs aan Metamorfoze (1897). De figuur van kunstenaar Fedder uit deze roman is overduidelijk geïnspireerd op Pander.

Deze bijzondere vriendschap is het uitgangspunt van een zomertentoonstelling in het Pier Pander Museum in Leeuwarden. De expositie is te zien van juni t/m september op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Adres: Prinsentuin 1b. Meer informatie op de website van het museum.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief