Nieuws

Voorstelling Heliogabalus in première

Op dinsdag 7 februari gaat in kunstencentrum Stuk in Leuven de voorstelling Heliogabalus van de Italiaanse theatergroep Fanny & Alexander in première. In de voorstelling, die sterk geïnspireerd is door Héliogabale ou l’anarchiste couronné (1934) van Antonin Artaud, staat de mythe van de adolescentie centraal.

De mythe wordt op drie verschillende niveaus wordt uitgewerkt: drie jonge performers, twee Belgen en één Italiaan, vertolken om beurten de rol van Heliogabalus, als danser, zonnepriester, adolescent en keizer wiens heerschappij slechts enkele jaren duurde. Het stuk wordt gespeeld in het Italiaans en wordt boventiteld in het Nederlands en het Frans.

Ter gelegenheid van de voorstelling is onlangs de website www.heliogabalus.org gelanceerd, waarop een aantal lezingen zijn geplaatst die zijn uitgesproken tijdens een studiedag over Heliogabalus in Leuven. Onder de sprekers bevonden zich Martijn Icks (‘De valse Antoninus. Beeld en werkelijkheid van Heliogabalus in de oudheid’) en Caroline de Westenholz (‘”Perfection into light itself”. The cult of the Black Stone in Louis Couperus’ novel The Mountain of Light‘). De Nederlandse versies van alle lezingen zullen worden gepubliceerd in het blad Kleio, tijdschrift voor oude talen en antieke cultuur.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Nieuwsarchief