Nieuws

Weer onbekende foto Couperus opgedoken

Verleden jaar was het twee keer raak, en ook dit jaar kunnen we, dankzij de activiteiten van het Louis Couperus Museum, opnieuw een tot nu toe onbekende foto van Louis Couperus laten zien. De foto dateert uit de tijd dat Couperus’ debuutroman Eline Vere verscheen. (Klik hiernaast op de foto voor een grotere versie.)

Naar aanleiding van de expositie Directeur en regisser: Signor Luigi. Couperus op de planken kwam uit de archieven van de familie Baud een unieke jeugdfoto van Louis Couperus en Elisabeth Baud (vermoedelijk uit 1886) tevoorschijn. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling publiceerde Evert Paul Veltkamp in Arabesken een artikel, getiteld: ‘Kattebelletjes over een kattebelletje. Brieven van Louis Couperus aan Theodoor Guilliaam van Eck.’

De inhoud van deze brieven bewees dat Couperus tot april 1889 lid was van nog een ander amateurtoneelclubje – naast dat van Marcellus Emants, ‘Utile et Laetum’, waarmee hij in deze tijd ook op de planken stond. Als andere leden van dit nieuwe clubje worden in de brieven genoemd: Theodoor van Eck (1862-1945), ene ‘Van Hout’, Anna Elisabeth Christina van Oosterom (geboren in 1865) en Justina Regula de Wetstein Pfister (1861-1901).

Nu blijkt dat er in een familiealbum uit het bezit van Hannie de Ruiter-Peltzer, een achternicht van Theodoor van Eck, een foto is geplakt van dit nieuwe toneelclubje. Daarop is direct Louis Couperus te herkennen (de tweede van rechts). Hij is hier gezetter, men zou haast zeggen meer bezadigd, dan op de foto van het tableau vivant van enkele jaren eerder. Deze foto moet vóór april 1889 zijn gemaakt, want toen viel het genoemde clubje uit elkaar. Dit betekent dat we hier een portret hebben van Couperus uit de tijd dat hij Eline Vere publiceerde.

De enige andere persoon op deze nieuwe foto die tot nu toe met zekerheid geïdentificeerd kon worden is Theodoor van Eck, die links vooraan op een stoel zit. Toch willen wij graag de aandacht vestigen op de dame die op de achterste rij helemaal rechts staat. Zij lijkt onmiskenbaar op de vrouw helemaal rechts in de foto van het tableau vivant uit 1886. Is het mogelijk dat dit de jonggestorven Justine de Wetstein Pfister is? Deze jonge vrouw, vriendin van Elisabeth Baud en medegetuige van het afstuderen van Louis Couperus op 6 december 1886, speelde mee in de tableaux vivants die bij de familie Baud-Couperus werden opgevoerd. Ook wordt zij wordt genoemd als lid van het clubje met Theodoor van Eck.

Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of deze hypothese klopt.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

Eén reactie op “Weer onbekende foto Couperus opgedoken”

 1. Geachte mevrouw,
  Zijn de namen van deze personen inmiddels bekend?
  Ik ben op zoek naar een foto van mijn familielid, genoemd in het artikel
  “kattebelletjes over een kattebel ‘
  C. van der Ven
  Misschien dat zij op deze foto staat?
  Vriendelijke groet, h. de wit- van der ven

  Geplaatst door h.de wit - van der ven | 26 mei 2013, 20:07

Plaats een reactie

Nieuwsarchief